Oliwa Pamako

pamako.jpg
Oliwa pamako.jpg
medal.jpg

Gaje oliwne, z których pochodzi ta oliwa znajdują się obok starożytnego miasta Elyros w skalistym, górzystym regionie Selino w prefekturze Chania na Krecie, na wysokości od 500 do 700 metrów nad poziomem morza. Większość z nich jest bardzo trudna do osiągnięcia, ponieważ nie prowadzą do nich żadne drogi.

Uprawa i zbiory są niezwykle trudne ze względu na morfologię gruntu i wielkość drzew. Oliwki zbierane są w tradycyjny sposób. Średnia wysokość drzew to około 11 metrów, a niektóre drzewa osiągają 20 metrów, a średni wiek około 200 lat.

Idealny mikroklimat tego obszaru: słoneczny i wietrzny, podczas gdy drzewa zaczynają kwitnąć, zimne, deszczowe dni naturalnie chronią je przed chorobami i karmią je przed zbiorami, sprawiają że oliwa jest najwyższej jakości.

Główną odmianą oliwek w gajach jest Tsounati. To rzadkie drzewo oliwne, które ma swoje „korzenie” w czasach minojskich. Niektóre drzewa oliwne w okolicy są monumentalne.

W większości drzewa te rosną dziko wokół skał, zachowane przez lata, ponieważ wysokość i klimat są dla nich idealne.
Drugą odmianą oliwek są Koroneiki. Uprawiano je głównie w ostatnim stuleciu.

Te drzewa oliwne przetrwały wojny, ponieważ wieśniacy chronili je bardziej niż ich domy. Drzewa stały się częścią ich życia, pomagając w rozwoju pokoleniom wieśniaków, przyczyniając się do zdrowego stylu życia na Krecie, który stanowi podstawę najzdrowszej wersji diety śródziemnomorskiej. Obie odmiany dają teraz sok z oliwek bogaty w polifenole i pełen górskich aromatów.

Oliwa ze wsi

Posiadamy dwa rodzaje tej oliwy, jedna z okolic Koryntu, druga  regionu Kalamata.

Oliwa z regionu Kalamata to wyśmienita, aromatyczna oliwa z oliwek extra virgin, pozyskiwana z oliwek rosnących na drzewach starszych niż 300 lat.

Kalamata to region, gdzie powstają najlepsze oliwy z całego regionu Grecji.

Kalamata i jej zielone obszary (nie kamienista jak wiele wysp) oraz wyśmienity mikroklimat sprawia, że oliwy z tego rejonu są rozpoznawalne i doceniane na całym świecie.

Butelkowana bezpośrednio w dniu tłoczenia!, nie podlega absolutnie żadnej filtracji, co powoduje, że jest mętna i zachowuje wszystkie właściwości zdrowotne oliwy.

Proces przygotowania sprawia iż można ją wyprodukować tylko w dniach zbiorów przez co produkcja jest bardzo ograniczona. Jeśli chcesz spróbować oliwy którą kupisz tylko gdzieś w zakątkach greckich wsi, spróbuj tej oliwy.

Wyjątkowa oliwa dla koneserów smaku, tłoczona na zimno, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Ma ciemnozielony kolor o delikatnym smaku.

Ręcznie zbierana i tłoczona w 24h po zbiorach.

Bogactwo polifenoli!

Olwa chłopska - rozlewana

Oliwa ta pochodzi z Peloponezu z okolic Koryntu.

Wytwarzana jest w sposób tradycyjny, tłoczona wyłącznie za pomocą środków mechanicznych w niskiej temperaturze, bez dodatku jakichkolwiek środków chemicznych.

Oliwa jest niefiltrowana (mętna) zawiera cząstki oliwek co powoduje, że zawiera szczególne dużo substancji odżywczych i innych składników jak polifenole, mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Oliwki z których tłoczona jest oliwa, uprawiane są w gaju oliwnym, który znajduje się na wysokości 600 m n.p.m. Warunki mikroklimatyczne, łagodna morska bryza oraz wysokie położenie drzew powoduje, że jakość oliwy jest szczególnie wysoka.

Oliwki zbierane są ręcznie i jeszcze w tym samym dniu tłoczona jest z nich oliwa. 

Pierwsza oliwa tłoczona jest na przełomie listopada i grudnia i wtedy jest najlepsza. Ma łagodny smak, wyraźny owocowy zapach, z tyłu języka można wyczuć delikatne pieczenie co świadczy o zawartości  kwasu oleaicynowego o właściwościach przeciwnowotworowych.

Komunikaty:

- Oliwa rozlewana w sprzedaży

Sklep w okresie epidemii otwarty normalnie.

Godziny otwarcia sklepu:

Pon. - Piąt.   11:00 do 19:00

Sobota         10:00 do 14:00

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2021; g. 16:24

DSCN7578.JPG
Sklep Grecki
Pasaż Ursynowki 3
sklep.grecki@wp.pl
Tel: 501 326 537
  • Facebook Social Icon
  • Google+ Social Icon