top of page

Greckie, oliwy w butelkach 0,5l, 1l, 3l i 5l charakteryzują się wspaniałym aromatem i smakiem wynikającym z jakości oliwek i samego procesu tłoczenia  oliwy. Posiadają one intensywny kolor ciemnożółty aż po barwę zieloną, im mętniejsze, tym więcej w niej dobroczynnych witamin i soli mineralnych. Oliwa pozytywnie wpływa na układ krążenia, nadciśnienie, choroby serca, oraz wszelkie dysfunkcje przewodu pokarmowego. W sprzedaży są oliwy w smakach od bardzo łagodnych do ostrych, w rożnych kompozycjach smakowo - zapachowych, każdy znajdzie swój ulubiony smak. Oliwa tzw. od chłopa to  bardzo mętna i smaczna oliwa o wyraźnym ciemnym zielonym zabarwieniu. Kwasowość oliw najwyższej jakości mieści się w przedziale (ph) 0,2-0,8. W tym przedziale zamknięte są oliwy extra virgin najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. 

Oliwy

Oliwa to wyjątkowy tłuszcz i dlatego jest faworytem dietetyków i lekarzy. Jest produktem roślinnym, nie ma w niej zatem cholesterolu. Oliwa zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które hamują rozwój miażdżycy poprzez obniżanie ilości złego cholesterolu. Wpływa też na obniżenie ciśnienia krwi.

Wyciska się ją z owoców drzewa oliwnego, które dożywa nawet 2000 lat. Oliwkowe żniwa odbywają się jesienią. Oliwki razem z pestkami są miażdżone i wytłacza się z nich sok. Po odwirowaniu wody i przefiltrowaniu powstaje czysta oliwa. 500 kg oliwek daje ok. 57 litrów oliwy.

 

Jaka oliwa jest najlepsza

Najlepszej jakości oliwa to extra virgin olive oil, czyli z pierwszego tłoczenia na zimno. Ta właśnie oliwa ma najcenniejsze walory zdrowotne. Jest przy tym produktem całkowicie naturalnym, Niemniej samo oznaczenie jako extra virgin nie wystarczy, jak wybrać dobrą oliwę znajdziecie tutaj. Oprócz niej uzyskuje się nieco gorszej jakości oliwę virgin i lampante. 
O zaliczeniu do poszczególnych grup decydują cechy organoleptyczne i kwasowość (extra virgin max. 0,8%), czyli zawartość kwasu olejowego, która ma wpływ nie tylko na gatunek i smak oliwy, ale też jej wartości odżywcze i tylko takie posiadamy w sprzedaży.

Wyróżnia się jeszcze inne rodzaje oliw ale o niższej jakości, których nie mamy w ofercie. Oliwa lampante jest poddawana procesowi rafinacji, czyli ogrzewaniu, a potem miesza się ją w odpowiednich proporcjach z oliwą virgin. W ten sposób przywraca się jej smak i aromat utracone podczas procesu rafinacji. Powstały produkt to oliwa rafinowana - refined oil. Z pozostałych wytłoków powstaje najmniej wartościowa oliwa pomace. To nazwa angielska, w wersji włoskiej taka oliwa nazywa się sansa, a w hiszpańskiej orujo.

Oliwa wspomaga organizm

Choć oliwa to tłuszcz w czystej postaci, ale zupełnie niezwykły - smaczny, aromatyczny i zdrowy. Jako że jest produktem roślinnym, nie ma w niej cholesterolu. Zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one wpływ na zahamowanie rozwoju miażdżycy, bo obniżają ilość złego (LDL) cholesterolu i podnoszą poziom dobrego (HDL). Wpływają też na obniżenie ciśnienia krwi. Zawarty w oliwie kwas oleinowy chroni przed astmą i alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Ponadto oliwa pomaga przy kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz zaparciach. Zawarte w niej przeciwutleniacze (a zwłaszcza polifenole i witamina E) zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników i w ten sposób, wzmacniając błony komórkowe, przeciwdziałają procesom starzenia się.

Oliwa dobra nie tylko na surowo

Oliwa jest podstawowym tłuszczem w diecie śródziemnomorskiej. Z pierwszego tłoczenia na zimno jest znakomitym dodatkiem do sałatek, gotowanych i duszonych warzyw, dań z makaronem i ryżem. Rafinowaną można wykorzystać do zrobienia domowego majonezu (nie ma charakterystycznego aromatu). Oliwa doskonale nadaje się też do smażenia, można ją rozgrzać do wysokiej temperatury (nawet 200°C).
Aby skorzystać z jej walorów zdrowotnych, tę z pierwszego tłoczenia lepiej jadać na surowo, a do smażenia używać tańszych gatunków (np. rafinowaną i wytłokową).

 

Oliwy, które posiadamy w sprzedaży:


- Terra Creta 0,5L i 1L  

Terra Creta, Oliwa ta jest produkowana z oliwek uprawianych wśród górskich i górzystych gajów oliwnych na wyspie Kreta.

Kwasowość, woski i inne atrybuty chemiczne definiujące tę oliwę nie przekraczają 50% maksymalnego poziomu wymaganego przepisami Uni Europejskiej.

Oliwa Terra Creta ma odcień złoto-zielony o zrównoważonym smaku i pozostawia  długotrwałym łagodny posmak. Wspaniały owocowy aromat z nutą gruszki i migdałów wynika z różnorodności oliwek "Koroneiki" użytych w tej niezwykłej oliwie.

Tradycyjne metody stosowane w trakcie zbiorów oliwek w połączeniu z nowoczesnym przetwarzaniem i przechowywaniem zapewniają specyfikę i wyjątkową jakość.

- Oliwa "Wiejska" 1L

Oliwa z regionu Kalamata, wyśmienita, aromatyczna extra virgin oliwa z oliwek z drzew starszych niż 300 lat.

Kalamata to region, gdzie powstają najlepsze oliwy z całego regionu Grecji.

Kalamata i jej zielone obszary (nie kamienista jak wiele wysp) oraz wyśmienity mikroklimat sprawia, że oliwy z tego rejonu są rozpoznawalne i doceniane na całym świecie.

Butelkowana bezpośrednio w dniu tłoczenia!, nie podlega absolutnie żadnej filtracji, co powoduje, że jest mętna i zachowuje wszystkie właściwości zdrowotne oliwy.

Proces przygotowania sprawia iż można ją wyprodukować tylko w dniach zbiorów przez co produkcja jest bardzo ograniczona. Jeśli chcesz spróbować oliwy którą kupisz tylko gdzieś w zakątkach greckich wsi, spróbuj tej oliwy.

Wyjątkowa oliwa dla koneserów smaku, tłoczona na zimno, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Ma ciemnozielony kolor o delikatnym smaku.

Ręcznie zbierana i tłoczona w 24h po zbiorach.

Bogactwo polifenoli!

W ofercie posiadamy również poniższe oliwy. 

- Oliwa Horia 0,5L; 1L i 5L

- Oliwa Orino Sitia 0,3 ph, 0,5L i 1L

- Oliwa Creat Gold 0,5L i 1L i 5L

- Oliwa Latzimas 0,5L i 1L i 5L

- Oliwa Athina 0,5L

- Oliwa Kolymvari 0,5L i 1L

- Oliwa Kolymvari Bio 0,5L i 0,75L

- Oliwa Koronida 1L puszka

- Oliwa Koronida 1L

- Oliwy smakowe 0,25L

- Oliwa Sapfo 0,5 L

-Oliwa phisis of Creta 0,3 ph 1l puszka

Sery (feta, kafalotiri, graviera)

Najlepsza feta to ta, która pochodzi z Grecji. Oryginalna grecka feta to odciśnięty twaróg z mleka owczego z domieszką koziego, konserwowany w solance. Taka mieszanka daje jej pierwsze miejsce w rankingu najzdrowszych serów. Mleko owiec z farm na północy Grecji zawiera bakterie, które chronią przed zatruciem wywołanymi przez pasożyty. Mleko kozie i owcze zawierają więcej wapnia i fosforu niż mleko krowie. Współdziałanie tych pierwiastków daje nam gwarancję do zachowania na bardzo długo zdrowych i mocnych kości.

Oryginalny ser różni się od podróbek konsystencją i strukturą. Jest on bardziej zwarty i kruchy. Jeżeli na opakowaniu znajdziemy napis PDO, to znaczy, że co najmniej jeden etap produkcji sera, odbywa się w Grecji.

 

Ponad 30 % kobiet cierpi na osteoporozę, głównie z powodu ubogiej w wapń diety. Dzięki fosforowi, który łączy się z kazeiną (główne białko mleka) organizm jest w stanie dobrze wykorzystać wapń zawarty w serze. Żeby wapń dobrze się wchłaniał, najlepiej jeść fetę w towarzystwie ryb morskich. W rybach tych jest dużo witaminy D, która wpływa na przyswajanie wapnia. Ogranicza to stopień złamania kości u osób starszych nawet o połowę.

Feta, to nie tylko gwarancja zdrowych, mocnych kości, to także uroda dla ciała. Wapń jest niezbędny do tego, żeby organizm nie magazynował tłuszczu, ale zamienił go w energię. Do strawienia pokarmów, bogatych w białko, do których należy feta organizm potrzebuje 30% pochodzących z nich kalorii. W trakcie tego zostają wydzielane hormony peptydowe, które hamują nasz apetyt, tak więc dzięki fecie zachowujemy piękną figurą . Feta wpływa także na piękną cerę. Ser ten zawiera również sporo cynku, który przyczynia się do zwalczania stanów zapalnych skóry. Aby się przed nimi uchronić, potrzebne są także witaminy z grupy B, których dużo znajduje się w serze.

 

- Ser Feta (na wagę)

Ser feta jest produkowany z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim (to drugie stanowi maksymalnie 30% mieszanki) lub tylko z mleka owczego. Niedozwolone jest używanie środków konserwujących lub koloryzujących, okres dojrzewania wynosić musi co najmniej 3 miesiące. Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40%.  Nazwa „feta" jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji (PDO).

Jest serem kruchym, dobrze topiącym się w wysokiej temperaturze.

 

- Ser Halloumi

Ser prosto z Cypru, smakołyki boskiej Afrodyty. Halloumi jest jednym z najbardziej znanych produktów eksportowych Cypru poszukiwanym nie tylko w krajach Unii Europejskiej czy w Stanach Zjednoczonych, ale również w krajach arabskich i Bliskiego Wschodu. Ser ten wytwarza się z mleka owczego lub z odpowiedniej mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego z dodatkiem mięty. Skład Halloumi to maksimum 46% wody, minimum 43% tłuszczu, 22% białka i około 3% soli. Może być bardzo długo przechowywany nie tracąc przy tym swoich właściwości.
Halloumi można podawać na niemal nieskończoną ilość sposobów. Szczególnie nadaje się do grillowania i smażenia, gdyż nie tylko nie topi się pod wpływem temperatury, ale nabiera wtedy wielu dodatkowych wybitnych właściwości smakowych. Nie kruszy się przy krojeniu go w plastry, można też trzeć go na tarce, podawać np. z makaronem, jajecznicą, czy sałatkami.

- Ser Kefalotiri, Kefalograviera i Graviera

Kefalotiri (nowogr. κεφαλοτύρι) – rodzaj greckiego sera, który produkuje się z owczego mleka, bądź z mieszanki mleka owczego z kozim. Zaliczany do serów twardych oraz dojrzewających. Dojrzewa około trzy miesiące ma około 40% tłuszczu. Polecany do zapiekania, spaghetti i przekąsek.Jest bardzo podobny do kefalograviery i graviery.

 

- Ser Manouri

Ser z mleka owczego o kremowym świeżym, mlecznym smaku, nadaje się do deserów, ciast, zapiekania na grzankach, w Grecji tradycyjnie spożywany z miodem.

 

- Jogurt grecki

Przez wiele lat ceniony za granicą, w Polsce nie bił rekordów popularności. Jednak dziś  jogurt grecki i u nas znajduje coraz więcej zwolenników. I dobrze, bo to nie tylko świetny i smakowity dodatek do potraw. gęsty i kremowy zawartość tł. 10%.Wyśmienity do tzatziki, nadaje się również do deserów z miodem lub owocami

 

OLIWKI GRECKIE

Niezbednik w greckiej sałatce, jako dodatek do wielu wykwintnych dań, lub do jedzenia solo, jako zdrowa przekąska.

Greckie oliwki charakteryzują się wyrażnym smakiem oraz dużą zawartością miąższu, szczególnie widoczne to jest  w oliwkach 

 o dużych gabarytach jak odmiana coloss czy mammuth. Za najszlachetniejszą odmianę  uważa się oliwki kalamata. O wyraźnym smaku, lekko goryczkowatym acz przyjemnym. Uważane są one za dojrzałą postać oliwki zielonej. Jako ciekawostka, to pestka z oliwki kalamata ulega trawieniu. Mamy  w sprzedaży oliwki zielone z pestką, drylowane, z czosnkiem, migdałem, pomarańczą, papryką zwykłą i chilli, zielone nadziewane fetą w oleju, ponadto ciemne jak amphissa, confit, volos, oraz ciemne nadziewane fetą w oleju. Ponadto różne przekąski jak papryczki zielone ostre nadziewane fetą, papryczki czerwone łagodniejsze oraz papryczki   trzykolorowe, najłagodniejsze z kremowym białym serem, cudowne.

Oliwa wiejska, bez konserwantów, bez polepszaczy.

Oliwa Orino

Słynna oliwa najwyższej jakości uzyskana wyłącznie za pomocą środków mechanicznych w niskich temperaturach. Oliwa ta pochodzi z górskich regionów w okolicach miejscowości Sitia. Została 29 razy wyróżniona w różnego rodzaju międzynarodowych konkursach oliwnych.

Posiada bogaty aromat i smak, jest produkowana z odmiany oliwek koroneiki, która jest uważana za jedną z najlepszych odmian do produkcji oliw. 
Kwasowość oliwy jest niska, poniżej 0,3%. Oliwa również była testowana bardziej zaawansowanymi metodami, które wykluczają możliwości podrobienia (mieszania z innymi olejami) jak absorpcja promieni ultrafioletowych, zawartość utleniaczy i zawartość wosków.
Obecnie posiadamy oliwę ze zbiorów grudniowych, czyli od produkcji minął zaledwie miesiąc, dlatego właśnie teraz ta Oliwa ma najlepsze właściwości zdrowotne i smakowe.

Dolmadakia, greckie gołąbki - ryż w liściach winogron.

Dolmadakia

Zapraszam do spróbowania dolmadakii, greckiego przysmaku, który po polsku określany jest jako greckie gołąbki, ponieważ troszeczkę je przypomina. Dolmadakia to najczęściej zawinięty w liście winogron ryż z przyprawami bądź ryż z mięsem, tak jak nasze tradycyjne gołąbki z tym, że to wszystko zawinięte jest w liście winogron. Kształtem przypominają one dokładnie nasze gołąbki, ale są dużo mniejsze. 
W sklepie oferujemy tradycyjne greckie gołąbki, ale również nadziewane serem feta co jest rzadkością a już na pewno nie jest dostępne na polskim rynku.

DSCN6999.JPG

Jogurt Grecki

Tylko w naszym sklepie kupisz prawdziwe jogurty greckie wyprodukowane w Grecji. 
Jogurty są naturalne bez dodatków chemicznych, konserwantów, barwników, nie są kwaśne ale gęste i kremowe i nadają się idealnie do tzatzyków, greckich deserów jak również do zup i sosów.

Oliwa phisis

PHISIS of CRETE to oliwa z oliwek z pierwszego, zimnego tłoczenia o bardzo niskiej kwasowości. Ma owocowy aromat i jest wyprodukowana wyłącznie z dobrze znanych oliwek odmiany KORONEIKI. Pochodzi głównie z posiadłości rodziny ASMARI-ANAKIS, której ziemie położone są na wysokości 350 metrów nad poziomem morza w znanej wiosce KRITSA na Krecie. Tradycyjny sposób uprawy drzew oliwnych w połączeniu z nowoczesną technologią produkcji powoduje, że oliwa PHISIS of CRETE spełnia najwyższe standardy i jest klasyfikowana jako jedna z najlepszych oliw w Grecji. Potwierdzeniem jej wysokiej jakości i doskonałego smaku jest wiele międzynarodowych nagród, które otrzymała w ostatnich latach. Z tego względu sprawdzi się wyśmienicie jako dodatek do sałatek oraz do gotowania potraw. Wszystkim daniom dodaje zapachu i niepowtarzalnego smaku. Oliwa o bardzo niskiej kwasowości jest kluczowym elementem diety śródziemnomorskiej ze względu na zawartość jednonienasyconych przeciwutleniaczy tłuszczowych, które chronią i wzmacniają ludzki organizm.

DSCN6881.JPG

W Grecji chałwa sezamowa nie jest traktowana jako słodycz. Bardzo popularne jest jedzenie chałwy podanej z cytryną jako przekąski do tradycyjnego białego wina retsina, którego charakterystyczny smak jest rezultatem dodatku w postaci żywicy. Tuż przed zjedzeniem chałwę skrapia się sokiem z cytryny, dzięki której zyskuje słodko-kwaśny smak. Świetnie smakuje z zimnym winem. 
Nawet w zwykłym sklepie nie znajdziemy chałwy na półce ze słodyczami, raczej obok serów i oliwek. Niemcy serwują chałwę z kostką lodu i kroplą śmietany obok, w Polsce zaś chałwę często jada się do kawy. W Grecji nie ma takiej tradycji, do kawy zjemy raczej baklawę albo jakieś inne ciasto, ale nie chałwę. Chałwę spożywamy także w czasie postu, obok innych tradycyjnych greckich przekąsek. Chałwa jest kaloryczna, ma dużo tłuszczu, a sezam, z którego jest zrobiona, posiada dużo wartości odżywczych – taka przekąska pomaga osobom pracującym przetrwać postny dzień.

Powyżej zdjęcie chałwy pomarańczowej, przepyszna rzecz, prosty skład, najczęściej sezam, cukier, pomarańcze i czekolada i inne dodatki w zależności od rodzaju chałwy. 


W sprzedaży mamy też: chałwę pistacjową, migdałową, miodową i inne. 
Chałwy wytwarzane są ręcznie.

Niezwykle smaczna i bardzo kaloryczna – chałwa to smakołyk, który w nadmiarze może odbić się niekorzystnie na sylwetce. Jednak od czasu do czasu można bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na słodką chwilę przyjemności, bowiem chałwa to skarbnica witamin i dobroczynnego kwasu linolowego.
Historia chałwy sięga czasów dawnego Babilonu, ale za jej ojczyznę uznaje się Indie. Pierwotnie podstawowym składnikiem była masa karmelowa i miazga z nasion sezamu (aktualnie tak wyrabia się ją w Iranie, Turcji czy krajach śródziemnomorskich). Jednak wraz z rozpowszechnianiem na różne części globu, powstały jej liczne odmiany. Przykładowo, w Rosji i na Ukrainie do produkcji używa się nasion maku, słonecznika czy orzechów, a do masy dodaje się do bakalie, olejki aromatyczne itp. Z kolei w Indiach można spotkać się ze smakołykiem na bazie gotowanej w mleku marchewki wzbogaconej przyprawami.

Chałwa może mieć konsystencję półpłynną lub kruchą. W 100 gramach kryje się od 500 do 700 kcal, co przy częstym raczeniu się tym smakołykiem sprzyja tyciu. Jednak nie warto uparcie od niej stronić, nawet będąc na diecie. Dlaczego?

Chałwa dostarcza całą gamę witamin – od witaminy A (dba o dobry stan skóry i wzrok) przez te z grupy B (odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni) po witaminę E (witamina młodości, wspomaga pracę układu odpornościowego) i H, czyli B7 (bierze udział w produkcji hemoglobiny, dba o wygląd skóry, włosów i paznokci). Do tego dochodzi jeszcze witamina T, uczestnicząca w produkcji płytek krwi.

Prozdrowotne właściwości chałwy wynikają też z obecności kwasu linolowego występującego w nasionach sezamu. Dba on o odpowiedni poziom cholesterolu, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia.
Co ciekawe, w chałwie znajdziemy również wapń, magnez oraz proteiny w ilości większej niż w mleku.

Karob

Karob. Co to jest karob? Otóż jest to słodki syrop pozyskiwany z drzew karobowych. 
Słyszeliście o chlebie świętojańskim? Karob jest mączką produkowaną z tego warzywa. Tak, warzywa. Chleb świętojański to popularne określenie na strąki zimozielonego drzewa z rodziny bobowatych. Skomplikowane? Może wyda się prostsze, jeśli od razu podamy najważniejszy fakt – karob to zamiennik kakao (poniżej zdjęcie). Nie dość, że słodki, to jeszcze zdrowszy.
W sklepie oferujemy karob organiczny z Krety z upraw ekologicznych w postaci syropu, który zamiast cukru, może być dodawany do napojów zimnych, ciepłych, lodów, jogurtów, ciast, tahini.
Jeszcze jeden fakt, karob zawiera 3 razy więcej wapnia niż mleko.

Podsumowując - idealny zdrowy zamiennik cukru.

Nescafe frappe

Jeśli byłeś w Grecji lub w greckiej kawiarni, prawdopodobnie znasz oryginalną Frappe. 
Ten spieniony napój kawowy został wynaleziony przez przypadek przez przedstawiciela NESCAFÉ o nazwisku Dimitris Vakondios. 
Był rok 1957 na Międzynarodowych Targach w Salonikach, Dimitris pracował dla Nestlé, podczas przerwy chciał wypić norrmalną Nescafé Classic, ale nie mógł znaleźć ciepłej wody, więc zmieszał kawę rozpuszczalną z wodą w shakerze, tworząc pierwszą kawę Frappe.
Od tego czasu ten spieniony i orzeźwiający napój stał się bardzo popularny w Grecji, szczególnie w cieplejszych miesiącach.

Jak zrobić Frappé ?
Frappé bardzo łatwo przygotowuje się w domowych warunkach, można to zrobić spieniaczem do kawy, blenderem, (jest szybciej i pianki jest więcej z tych samych składników). Ale tak naprawdę, ani spieniacz, ani blender nie jest potrzebny, wystarczy zwykły słoik z nakrętką, do którego wsypujemy 1 lub 2 łyżeczki ( na 1 porcję) rozpuszczalnej kawy, wlewamy trochę wody, tyle aby zakryła kawę, (jeśli słodzimy kawę to dodajemy 1-2 łyżeczki cukru) dodajemy kilka kostek lodu, zakręcamy słoik i potrząsamy nim tak długo aż kawa się rozpuści i uzyskamy gęstą pianę.
Przelewamy to do wysokiej szklanki i na koniec po ściance szklanki wlewamy pozostałą wodę i mleko i dodajemy lód.

Miód tymiankowy

Grecki miód ma opinię jednego z najdoskonalszych na świecie. Wiosną powstaje miód kwiatowy, wczesnym latem - tymiankowy, latem - sosnowy, jesienią, po pierwszych deszczach - wrzosowy, a nawet kasztanowy. Grecy potrafią przenosić swoje ule w zależności od tego, co akurat kwitnie i gdzie, a pszczoły dają się na to namówić. Najbardziej znane miody pochodzą z Krety, Kos czy Vitiny. Grecy od wieków używają miodu do słodzenia (najlepszy grecki deser to właśnie grecki jogurt z miodem), ale też do mięs, np. grillowanej jagnięciny.

DSCN6854.JPG
DSCN6851.JPG

Cretan Mythos to linia oliwy z oliwek produkowana na Krecie, która została niedawno odnowiona z nowym brandingiem i opakowaniem.

Wizerunek na butelce został zainspirowany tradycyjnym archetypem greckiej wioski, w której produkuje się oliwę. Rysunki te tworzą historię regionu, nawiązują do charakterystycznych słynnych miejsc, punktów orientacyjnych każdego regionu, prezentują również tradycyjny proces produkcji oliwy.

Pod względem wzornictwa zastosowano technikę grawerowania, aby uchwycić "surowość" kreteńskiego życia na wsi i poczucie bezpieczeństwa zainspirowane podejściem "powrotu do korzeni". Biały dominuje we wszystkich paczkach, aby podkreślić czystość produktów. Jeśli chodzi o logo, użyto lilii, elementu sztuki minojskiej, w charakterystycznym brązowym kolorze ceramiki tamtej epoki.

bottom of page